Pe măsură ce Soarele strălucește odată cu înaintarea în vârstă, acesta va interfera în mod inevitabil cu ciclul carbonului de pe planeta noastră, declanșând o scădere a dioxidului de carbon atmosferic până la punctul în care plantele vor muri.
Din fericire, acest lucru nu se va întâmpla până la cel puțin 1,6 miliarde de ani de acum înainte, sugerează noile cercetări ale geofizicianului RJ Graham de la Universitatea din Chicago (SUA) și ale colegilor săi. Aceasta ar putea dubla durata de viață estimată a plantelor și animalelor de pe Pământ.
Aceasta este o veste bună pentru oricine speră la viață extraterestră, deoarece extinde în mod semnificativ estimările anterioare privind durata de timp în care Pământul poate menține o biosferă funcțională. Prin urmare, se extinde perioada de timp estimată în care viața complexă are șansa de a evolua.
Rezultatele „ar sugera că apariția vieții inteligente ar putea fi un proces mai puțin dificil (și, în consecință, mai comun) decât au susținut unii autori anteriori”, au scris Graham și echipa în lucrarea lor.
Dată fiind situația noastră actuală, poate părea contraintuitiv faptul că încălzirea Soarelui ar putea determina o scădere a carbonului atmosferic. Dar rata încălzirii ar fi mult mai lentă decât cea de astăzi, punând accentul pe procese geologice diferite, scrie ScienceAlert.
În timp, degradarea rocilor silicatice ale Pământului de către vânt și ploaie le determină să absoarbă CO2, care este adesea îngropat de procesele geologice, pentru a fi ulterior eliberat în atmosferă de activitatea vulcanică, completând ciclul geochimic carbonat-silicat.
Acesta este principalul ciclu al carbonului anorganic de pe Pământ și modifică CO2 atmosferic pe scări de timp de milioane de ani.
Dar, pe măsură ce Soarele devine cu 10% mai strălucitor la fiecare miliard de ani, încălzește treptat Pământul, favorizând o meteorizare mai accentuată și extragând mai mult CO2 din atmosferă, ceea ce este o veste proastă pentru plante și pentru toate celelalte forme de viață care depind de ele.
Graham și echipa sa au descoperit însă că, în condițiile în care intemperiile depind doar în mică măsură de temperatură, așa cum sugerează datele recente, interacțiunea dintre climă, productivitate și intemperii face ca scăderea CO2 să încetinească și chiar să se inverseze temporar, întârziind extincția plantelor pentru o perioadă de până la 1,86 miliarde de ani de acum înainte.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că modelele lor nu iau în considerare toate variabilele, cum ar fi feedback-ul norilor și ciclul apei, care ar putea schimba rezultatele.
În mai multe scenarii, Graham și echipa au constatat că plantele C3 – majoritatea plantelor de pe Pământ, a căror fotosinteză își pierde eficiența în condiții mai luminoase și mai calde – dispar înaintea plantelor C4. Rămân astfel aproximativ 500 de milioane de ani în care există doar plante C4, precum trestia de zahăr și porumbul.
Această cercetare a fost publicată în The Planetary Science Journal.
Insula Menorca, cea mai mare rezervaţie de biosferă a Mării Mediterane
Lumea ascunsă de pe Pământ: ”biosfera adâncă” a planetei este casa a milioane de specii necunoscute
Asteroidul care a exterminat dinozaurii a „resetat” biosfera. Care sunt efectele vizibile şi azi?